Marca garantia.
Productes de l'Empordà
Si la frase atribuïda a Josep Pla que la cuina és el paisatge posat al plat és certa, a l’Empordà podeu trobar una bona colla de productors compromesos amb que aquest paisatge, tingui la màxima qualitat. A l’hora de plantar i criar bestiar, practiquen una agricultura i una ramaderia respectuoses amb el medi i a l’hora d’elaborar productes i plats, el respecte a la tradició està a l’arrel dels processos. La Marca de Garantia Productes de l’Empordà expressa, amb tota la intensitat, el compromís d’un bon nombre de famílies i persones productores amb aquest paisatge.
Visites als espais naturals de l'Empordà
L’Empordà ha cuidat el seu patrimoni natural i ho testimonien els espais que compten amb alguna de les figures de protecció previstes per la legislació. Una de les millors maneres de tenir cura d’aquest llocs singulars, és divulgar-ne els seus valors. Per això, cada any us proposem descobrir llocs i elements concrets en aquests espais, conduïts per les persones que millor els coneixen i que són les que tenen encomanades les activitats pedagògiques promogudes pels gestors dels tres parcs naturals i dels dos espais d’interès natural empordanesos.
Cales i camins de ronda de l'Empordà
Des de Portbou fins a Santa Cristina d’Aro, del nord al sud de l’Empordà (i viceversa), es pot recórrer la costa caminant per camins de ronda i arran de mar. Els camins, pensats des de temps immemorials per a comunicar persones, avisar de perills i riscos i vigilar activitats il·lícites, avui s’ofereixen pel passeig i el viatge. Podeu passar per les cales que són un element central del paisatge empordanès i que estan preparades per a acollir-vos, de manera respectuosa amb les seves condicions particulars.
Visites als
espais medievals
de l'Empordà
Cada any us proposem més de 50 visites guiades per a descobrir els llocs del patrimoni medieval de l’Empordà. Les propostes les fan ajuntaments i organitzacions culturals presents a les dues comarques i us presentaran des de grans llocs del patrimoni medieval, com els monestirs de Sant Pere de Rodes i el de Sant Feliu de Guíxols, i altres llocs menys coneguts com Sant Llorenç de Sous o Sant Joan de Bedenga, ens ajudaran també a entendre aspectes menys coneguts com per exemple descobrir la relació del territori amb el mar, a llocs tan diferents com Cadaqués o Sant Sebastià de la Guarda. Un programa cada any diferent per a posar-nos al dia sobre aquest patrimoni tant rellevant.
L'Empordà Medieval
Els temps medievals varen ser viscuts intensament a l’Empordà. Fou un territori on, entre els segles VIII i XV, hi trobem ciutats i pobles amb activitat i dinamisme, i alguns d’aquests llocs que han perviscut fins avui. D’altres només en resten el testimonis arqueològics. Hi trobareu castells, esglésies, sinagogues, monestirs, ermites, cases i masos, testimonis d’aquest passat i paisatges que han romàs inalterats i que us proposem descobrir recorrent les 14 rutes que us proposem descobrir al ritme que vulgueu.
Terra de pesca
La relació de l’Empordà amb el mar ha canviat en el decurs dels segles, però les activitats vinculades a la pesca, han estat una constant que ha configurat la personalitat d’aquesta terra. Aquesta relació explica una cuina, explica com entendre un paisatge on ports i llotges hi tenen una posició central, i on les activitats que passaven a les platges eren molt diferents a l’actual. Aquesta relació també va propiciar topònims que avui encara són vigents i explica la presència de fites del paisatge com són els fars. Us proposem descobrir aquesta relació en el vostre viatge i traçar aquest arc entre el passat, el present i el futur de la pesca a l’Empordà.